Välkommen till Höörs kommun.
I Höör är det gott att leva, bo och arbeta.
Här finns frisk luft och grön natur men det är ändå nära till storstäder och Öresund.
Det bor cirka 15 500 människor i hela kommunen, och ungefär hälften av dem bor i centralorten Höör. Höör har anor från 1100-talet, men fick sitt uppsving när järnvägsstationen byggdes 1858. Fortfarande är järnvägstrafiken viktig för Höör, och både Pågatåg och Öresundståg stannar här. E22 samt riksvägarna 23 och 13 går genom kommunen.
Höör är en blomstrande småföretagarort. Turism och hälsa är profilnäringar där området har starka traditioner. Välkända utflyktsmål som Frostavallen, Skånes Djurpark och Bosjökloster, flera konferensanläggningar samt anrika hälsocentret Orup ligger här. I Höör finns också framgångsrika företag inom exempelvis tillverkning, handel och konsulttjänster.
Kulturlivet är aktivt. I Höör kan du lyssna på eller utöva musik, gå på konstutställningar, se film, dansa och mycket mer. Även idrotts- och föreningslivet är livligt. Ny simhall, ny idrottshall och en ny konstgräsbana ger fler möjligheter till goda resultat inom flera idrotter.
Höör har anor från 1100-talet men bygden var befolkad långt tidigare än så, vid Ageröds mosse och Ringsjöns strand finns stenålderslämningar.
Vid S:t Olofs källa i Hallaröd fanns det under medeltiden ett centrum för S:t Olofskulten, och i samband med den hölls det marknad där.
Stenbrytning har periodvis skett i Stenskogen. Sandstenen till Lunds domkyrka kommer härifrån.
Höör har en lång tradition som område för friskvård och friluftsliv. Frostavallen är ett välkänt utflyktsmål för generationer av skolbarn. Skånes Djurpark, som ligger intill, öppnades för allmänheten 1952. Skåneledens Ås-till-Ås och Nord-Sydleden korsar varandra här. Utöver det finns ett stort nät med markerade stigar. Cykeltävlingen Ringsjön Runt, som årligen lockar tusentals cyklister, har start och målgång i Höör.
Orups sanatorium, ritat av Malmöarkitekten Salomon Sörensen, invigdes 1915. Det placerades just i Orup, en höjd utanför Höör, eftersom det – med skånska mått mätt – höga berget och de omgivande skogarna borgade för en frisk luft, gynnsam för patienterna. I dag fungerar Orup som rehabiliteringsklinik.
Hälsa är fortfarande viktigt i Höör. En av kommunens största arbetsgivare är vårdföretaget Björkviksgruppen, och riksbekanta stiftelsen Lydiagården ligger här.
Tåget är betydelsefullt för Höör. När järnvägsstationen stod klar 1858 inleddes Höörs utveckling från bondby till modernt samhälle. I Höörs kommun bor i dag knappt 15 000 människor. Kommunen växer stadigt, mycket tack vare de goda tågkommunikationerna, och även här märks flyttströmmarna från Danmark.
Varje dag pendlar ca 4 000 människor från samhället, knappt 2 000 pendlar in. Men Höör är också något av en småföretagarkommun, med cirka 500 företag. Det är verksamheter inom bland annat verkstad, tillverkning, detaljhandel och import, men också många konsulter och andra tjänsteföretag. Växande näringsgrenar är turism och vård.
Kulturlivet är livligt i Höör. Här finns Kulturhuset Anders, som ger rum för utställningar, bio, konserter, operaföreställningar och mycket mer. Höör Jazz, Holma Konst, Musikskolan, biblioteket och bokhandeln är andra kulturella mötesplatser.
En arkitektonisk pärla är Klockarebackens kapell, ritad av Bernt Nyberg 1972.
Höör-mitt i Skåne
Sjöar, bokskog och kulturlandskap kännetecknar Höör, den lilla orten med det stora utbudet. Här, i hjärtat av Skåne, har du lika långt till kusterna vare sig det är öst, väst eller söder. Och med endast en timmes tågresa från Köpenhamn befinner sig Höör alltid nära kontinenten.
Människorna som bor här är välkomnande och öppenhjärtliga och som besökare finns det mängder av smultronställen att upptäcka.
Att göra i Höör
I Höör möter slättlandskapet skogen. Njut av en skön skogspromenad. Bada i våra klara insjöar heta sommardagar eller ta en skidtur på vintern. Försjunk tyst över metspöet eller gå en runda golf.
Vill du sporta finns här golf, bowling, gym, kanoting, vattenskidåkning, isjakt och ett upplevelsebad.
Shoppa i mysiga små butiker i centrum eller köp gourmetprodukter på våra gårdsbutiker.
Djurpark, slottsbesök, kulturhus och mycket mer gör Höör till ett besöksmål att minnas.
Ät gott i Höör
I Höör kan du njuta av traktens närproducerade varor på restauranger, caféer och gårdsbutiker.
Vad sägs om skånsk husmanskost på Gästgivaregården, närproducerat och dagsfärskt på Ringsjö Värdshus eller varför inte Skånes bästa morotskaka under Sveriges största fruktbärande kiwiplanta?
Bo
I lilla Höör finns över 500 sängplatser av mycket varierande karaktär - allt från trevliga B&B, vandrarhem och gästgiverier till lyxiga värdshus och stilrena konferenshotell.
Eller vad sägs som att känna historiens vingslag och övernatta i Grottbyn, njuta av att ha Sverige nionde bästa golfbana på tröskeln eller sova som en cowboy på Camp Wild West.
Vandra
I Höör finns alla möjligheter till ett härligt friluftsliv med fina och varierande strövområden. Önskar man gå långt i kuperad terräng så kan man göra det, vill man bara ta en kort promenad så finns den möjligheten också.
Att vandra i naturen är ju en trevlig utflykt för hela familjen. Det lilla barnet bär man i sele på ryggen och för de lite större barnen är det ett bra sätt att bli intresserade av naturen genom att hela familjen gör någonting tillsammans, och så mysigt när det sedan är dags att ta fram den medhavda matsäcken!
Visste Du att man kan vandra nästan sex mil på Skåneleden i Höörs Kommun?
Landskapet i kommunen är mycket varierande. I söder kring Ringsjön är det jordbruksbygd och i norr nästan riktig vildmark, med stora skogar och sjöar. Höör har varit centrum för friluftslivet i Skåne sedan tidigt 1900-tal.
Brottets Bana
Vandringsleden mellan Höörs Mölla och Stanstorps stenbrott i Stenskogen har en sträcka på ca 3 km i lätt terräng. Från Flygarevägen går leden utmed, den numera nedlagda, smalspåriga decauvillejärnvägen, kallad "Brottets Bana" i folkmun.
I Stenskogen har man brutit sandsten för tillverkning av byggsten och kvarnstenar sedan 1100-talet. Även byggsten för byggandet av Lunds domkyrka bröts här under denna tid.
Sten som skulle formas till kvarnsten frilades och höggs på plats i Stenskogen. Stenarna transporterades sedan med hjälp av häst och vagn till Höör och Skånes hamnar för export.
De många och ofta djupa groparna, "gravarna", är spår efter denna långa period av stenbrytning. Ett exempel är "Bossegraven" ca 200 m från Höörs Mölla (se skylt). Storhetstiden låg under 1700-1800-talet och Linné nämner under sin skånska resa "den myckenhet av sten" som kom från Höörstrakten.
1905 anlades järnvägen "Brottets Bana" mellan Stanstorps stenbrott och Höörs station för att underlätta transporterna av byggnadssten, trottoar, trappsten m.m. Redan 1910, då kvarnstenar började tillverkas av konstgjort material, lades järnvägen och stenbrottet ner.
Leden är märkt med en kvarnstenssymbol och pilar på stolpar. På utvalda platser finns tavlor med information och kartor. Broschyrer med karta kan hämtas på turistbyrån samt i en postlåda i anslutning till informationstavlan vid Höörs Mölla.
Leden är lätt till medelsvår, att man måste passera flera stängselövergångar i form av trappstegar och att det kan vara vattensjukt under ledens senare del.
Vill man inte vandra tillbaka bör man t.ex. ha två bilar och parkera en av dessa vid Stanstorps Stenbrott. Bilväg finns nästan ända fram. Man kör väg 23 mot Malmö, i nedre delen av Orupsbacken går Karl Johans väg in till höger.
Stenskogen
I Stenskogen har sandsten brutits i tusen år. Både Höörs kyrka och Lunds domkyrka är uppförda av sandsten härifrån. Sandstenen användes inte bara till byggnadsverk utan även till kvarnstenar. Det finns många lämningar kvar som minner om den tiden. Stigarna slingrar sig fram i den vackra bokskogen och är lätta att ta sig fram på.
Frostavallen
Frostavallens Strövområde erbjuder många olika slingor. Kommunen har huvudansvar för skotsel och tillsyn över området. Större delen ägs av privata markägare som medgett att slingor och rastplatser får anläggas på deras ägor
Hälsans Stig
Hälsans Stig är en fem kilometer lång belyst sträcka som går genom natursköna områden i Höörs tätort. Under turen passerar du många sevärdheter (ladda ner pdf nedan).
Varje kilometer är utmärkt med skyltar så att du alltid vet hur långt du gått och dessutom finns det en översiktskarta. Det finns bänkar längs stigen och det är anpassat för att rullstolar ska kunna ta sig fram.
Skåneleden
Hälsans Stig är en fem kilometer lång belyst sträcka som går genom natursköna områden i Höörs tätort. Under turen passerar du många sevärdheter (ladda ner pdf nedan).
Varje kilometer är utmärkt med skyltar så att du alltid vet hur långt du gått och dessutom finns det en översiktskarta. Det finns bänkar längs stigen och det är anpassat för att rullstolar ska kunna ta sig fram.
Välkommen till oss i möjligheternas MittSkåne!
Kontakt:
Kommunledningskansliet
Box 53
243 21 Höör
Besöksadress: Södergatan 28
Telefon: 0413 - 281 61
Fax: 0413 - 207 41
Växel: 0413 - 280 00
E-Post: kommun@hoor.se
Hemsida: www.hoor.se
Höörs Turistbyrå
Föreningsgatan 11
243 30 Höör
Telefon: 0413-275 75
info@turisthoor.se
Michael Hjelm, Utvecklingsledare
Tel 0413-275 75 / 0730-27 57 00
michael@turisthoor.se
Hemsida: www.turisthoor.se
Skånes Djurpark
Jularp 150,
243 93 Höör
Telefon till växeln: 0413-55 30 60
Fax: 0413-55 41 78
E-post:info@skanesdjurpark.se
Hemsida: www.skanesdjurpark.se
Entréns öppettider
Jan – mars: Alla dagar 10.00 - 15.00.
Apr – sep: Alla dagar 10.00 - 17.00.
Okt – dec: Alla dagar 10.00 - 15.00.
Höörs Marknad
10-11 augusti
Höörs marknad har ca 12-14000 besökare varje år. 120 knallar är representerade på
marknaden. Marknadsplats: Nya torg mitt i Höör. Marknaden startades år 1988.Kräftskiva och grillmat samt dans till orkester med start 19.00 fredag kväll.
Dans och grill Lördag
Kontakt:
Höörs Marknad
Krokgatan 61
243 34 Höör
Kerstin Wulff
Fax/telefon 0413-246 47